Sosyal Medya

Güncel

Hollanda’da Türklerin hakları için yasa tasarısı

Göç uzmanlarına hazırlatılan tasarı, AB ile Türkiye arasında 1980'de imzalanan ve Türklere serbest dolaşım hakkı veren Ortaklık Konseyi Kararı’ndan doğan hakların yasal çerçeveye oturtulmasını içeriyor



LAHEY (AA) - Hollanda yaÅŸayan Türklerin, Avrupa BirliÄŸi (AB) ile Türkiye arasında 1980’de imzalanan Ortaklık Konseyi Kararı’ndan doÄŸan haklarının yasal çerçeveye oturtulması için Hollanda meclisine yasa tasarısı sunuldu.

Muhalefetteki YeÅŸil Sol Partisi milletvekili Linda Voortma’ın sunduÄŸu, Hollanda’da Türkler için Danışma Kurulu’nun (IOT) giriÅŸimiyle konunun uzmanlarına hazırlatılan tasarıda, söz konusu anlaÅŸmadan doÄŸan hakların kanuni güvenceye alınması isteniyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan IOT Müdürü Ahmet Azdural, Türkiye ile AB arasında imzalanan 1980 tarihli anlaÅŸmanın Avrupa’daki Türklere serbest dolaşım hakkı verdiÄŸini belirterek, bunun Avrupa BirliÄŸi Adalet Divanı (ABAD) tarafından da birçok kez tasdik edildiÄŸini kaydetti.

Var olan bu hakkın yasal statüye kavuÅŸturulmasını istediklerini vurgulayan Azdural, ÅŸunları söyledi:

"Bu hakkımıza saygı gösterilmesini istiyoruz. IOT olarak uzun yıllardır bu konuda çaba harcadık. Geçen yıl Nijmegen’deki Göç Hukuk Merkezi’nden, Ortaklık Konseyi kararlarının Hollanda Yabancılar Yasası'nda doÄŸru ÅŸekilde yer almasını öngören bir yasa tasarısı hazırlamasını istedik. Bu alanda uzman Profesör Kees Groenendijk’in yönetimindeki hukukçular çalışmalarını geçtiÄŸimiz günlerde tamamladılar. Yaptığımız görüÅŸmeler sonunda Hollanda Ä°kinci Meclisi'nde YeÅŸil Sol Parti milletvekili Linda Voortman yasa tasarısını meclise sunacağını bildirdi ve IOT olarak bundan büyük memnuniyet duyuyoruz." 

Azdural, tasarısının meclise sunulmasının oldukça önemli olduÄŸunun altını çizerek, "GörüÅŸülmeyi bekleyen bir yasa tasarısına aykırı karar almak ÅŸimdi daha da zor olacaktır" dedi.

Yasa tasarısının hayata geçmesinin bazen yıllar süren uzun bir süreci kapsayabildiÄŸini hatırlatan Azdural, ÅŸöyle devam etti:

"Ama buna raÄŸmen kısa sürede giriÅŸimin etkili olacağını düÅŸünüyoruz. Bundan böyle, hakim ve avukatlar ile Göç ve VatandaÅŸlık Dairesi baÅŸvuruları deÄŸerlendirirken, henüz meclisten geçmese de bu yasa tasarısına bakarak karar verecekler. Konuyla ilgili yasa tasarısı Almanya’da da aynı ÅŸekilde etkili olmuÅŸtu."

Azdural, yasa tasarısının sunulmasıyla iÅŸin bitmediÄŸini, bunun takibi için maddi ve manevi desteÄŸe ihtiyaçları olduÄŸunu sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.